Drobečková navigace

Úvod > Více o elektrosmogu > Příliš dlouhé telefonování mobilem škodí srdci. Vědci doporučují méně než půl hodiny týdně

Příliš dlouhé telefonování mobilem škodí srdci. Vědci doporučují méně než půl hodiny týdně



"Příliš dlouhé telefonování mobilem škodí srdci. Vědci doporučují méně než půl hodiny týdně" . Článek zmiňuje výzkum, který byl publikován v časopise European Heart Journal-Digital Health. Podle tohoto výzkumu stačí třicet minut hovorů mobilním telefonem týdně, aby se o dvanáct procent zvýšilo riziko vysokého krevního tlaku . Výzkum také ukázal, že u telefonování s hands-free sadami nebylo zjištěno žádné takové riziko . Výsledky studie jsou zajímavé a vědci plánují provést další výzkumy .
Tato studie zkoumala pouze vztah mezi telefonováním a nově vzniklou hypertenzí. Využila údaje z britské biobanky, které obsahují data celkem 212 046 dospělých osob ve věku 37 až 73 let. Výzkumníci analyzovali vztah mezi používáním mobilních telefonů a nově vzniklou hypertenzí a brali v úvahu mnoho faktorů, jako je věk, pohlaví, index tělesné hmotnosti, rodinnou anamnézu hypertenze a další.


Mobilní telefony vyzařují nízkou úroveň energie, která je po krátkodobém vystavení spojena se zvýšením krevního tlaku. Předchozí studie o používání mobilních telefonů a krevním tlaku měly rozporuplné výsledky, protože zahrnovaly nejen samotné telefonování, ale také textové zprávy, hraní her a další činnosti spojené s mobily .


Poznámka: Tento odpověď je založena na informacích dostupných na webu České televize.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3584097-prilis-dlouhe-telefonovani-mobilem-skodi-srdci-vedci-doporucuji-mene-nez-pul-hodiny